Bračni moral

INTELEKTUALNA EGZISTENCIJA MUFTIJE MUAMERA ZUKORLIĆA U REFORMATORSKOJ AKCIJI KRAJEM XX I POČETKOM XXI STOLJEĆA
July 1, 2024
BAJRAMSKI DANI U TRADICIJI BOŠNJAKA PRIBOJA
July 1, 2024

Bračni moral

Supružnici su jedni od najvažnijih ljudi u životu jedno drugome. Njihova veza je veza ljubavi, povjerenja, poštovanja i solidarnosti. Kao takva, ova veza zahtijeva moralnu odgovornost prema drugome.

Allah, dželle šanuhu, rekao je u Kur’anu: „I među Njegovim dokazima je to što je stvorio između vas žene, da biste živjeli u miru i sreći. A On je na Zemlju poslao i druge dokaze: da biste razmislili.“ (Er-Rum, 21)

Ovo znači da su supružnici stvoreni jedno za drugoga kako bi živjeli u miru i sreći, ali također trebaju biti svjesni svojih moralnih dužnosti koje imaju u braku. Svojom milošću, On ih je sve stvorio od jedne vrste, muškarce i žene, pa je nastala ljubav, samilost i blagost.

Jedna od moralnih dužnosti supružnika je da budu iskreni u braku. To znači da trebaju biti iskreni u svom odnosu, ne skrivati ​​ništa od drugoga i biti spremni priznati svoje greške i probleme.

Iskrenost je temeljna vrijednost u svakom braku. Bez iskrenosti ne postoji povjerenje, a bez povjerenja ne postoji stabilan i sretan brak. Supružnici moraju biti iskreni jedni prema drugima u svakom trenutku.

Allah Uzvišeni kaže u Svojoj knjizi: “O vi koji vjerujete, bojte se Allaha i govorite samo istinu, On će vas za vaša dobra djela nagraditi i grijehe vam oprostiti! A onaj ko se Allahu i Poslaniku Njegovu bude pokoravao – postići će veliki uspjeh.” (El-Ahzab, 70-71)

Kao muslimani, moramo biti iskreni u svim aspektima naših života, uključujući i naše brakove. Od Abdullaha ibn Mesuda, radijallahu ‘anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: „Budite iskreni, zaista iskrenost vodi ka dobročinstvu i zaista dobročinstvo vodi ka Džennetu. Čovjek će neprestano govoriti istinu i držati se iskrenosti sve dok ne bude upisan kod Allaha da je iskren. Čuvajte se laži, zaista laž vodi u griješenje i zaista griješenje vodi u vatru. Čovjek će neprestano lagati i držati se laži sve dok ne bude upisan kod Allaha kao lažljivac.“ (Buhari, 6094)

Druga moralna dužnost supružnika je da poštuju jedno drugo. To znači da trebaju poštovati vrijednosti, mišljenja i stavove, bez obzira na to slažu li se ili ne. Također, trebaju pokazivati ​ poštovanje u svojim postupcima i riječima, bez vrijeđanja ili omalovažavanja.

Poštovanje je osnova svakog zdravog odnosa, a posebno braka. To znači da supružnici moraju biti spremni cijeniti i poštovati jedni druge bez obzira na sve, čak i ako se ne slažu oko nekih stvari.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Najbolji među vama su oni koji su najbolji prema svojim ženama, a ja sam najbolji prema svojim ženama.“ (Tirmizi, br. 3895)

Ovo nam jasno pokazuje da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naglašavao važnost poštovanja supružnika i da bi to trebalo biti prioritet za svakog muslimana i muslimanku.

Treća moralna dužnost supružnika je da budu strpljivi i suosjećajni jedno prema drugome. To znači da trebaju biti strpljivi kada se suočavaju s poteškoćama ili problemima.

Allah, subhanehu ve te’ala, u Kur’anu kaže: „Allah voli one koji su strpljivi.“ (Ali Imran, 146) Ovo je izrazito važno za brak, gdje će biti teških trenutaka i iskušenja.

Strpljenje i suosjećanje dvije su vrline koje se međusobno nadopunjuju i jačaju. Kada smo strpljivi imamo vremena da razmislimo i osjetimo suosjećanje prema našim supružnicima. Kada imamo suosjećanje to nas čini strpljivijima i spremnijima da se suočimo sa poteškoćama.

Četvrta moralna dužnost supružnika je da podržavaju jedno drugo. U svakom braku postoje izazovi i prepreke. Uvijek će biti teških dana i situacija koje će zahtijevati snagu, strpljenje i podršku supružnika. Stoga je važno da oboje budu spremni da podrže jedni druge i budu oslonac u teškim trenucima.

Podrška u braku može biti u različitim oblicima. Može biti u obliku riječi, gesta ili djela. Ponekad samo riječi podrške mogu značiti mnogo više od bilo čega drugog. Riječi ohrabrenja, pohvale i zahvalnosti mogu pomoći da se supružnik osjeća voljenim i cijenjenim.

Međutim, važno je zapamtiti da ne postoji savršen brak. Svaki bračni partner će imati svoje mahane i nedostatke, ali to ne znači da se ne može raditi na poboljšanju i podržavanju jedno drugog. Potrebno je biti strpljiv i razumijevajući pružati podršku u teškim trenucima, te zajednički slaviti uspjehe i postignuća.

Islamske teme, autor :Edin Redžepović, Glas islama 331